Depressie sluipt vaak in iemands leven. Het gaat geleidelijk. Het kan zijn dat je plots wakker wordt en beseft dat je reeds lange tijd niet echt meer van het leven aan het genieten bent. Als dit gevoel aanhoudt en je merkt dat je geen geluk meer lijkt te ervaren, kan het zijn dat je lijdt aan een depressie.

Om te mogen spreken van een diagnose depressie, zijn er een aantal voorwaarden, die vervuld moeten worden. Om je te helpen bij het herkennen van een depressie, zijn hier een aantal stappen, die je de ernst van je depressie kunnen helpen bepalen.

Stap 1: Evalueer je stressniveau!

Je stressniveau kan veel zeggen over je depressie. Vaak begint depressie met een hoog niveau van stress, waardoor we beginnen piekeren. Dit kan eventueel leiden tot geheugenproblemen, concentratieproblemen, maar ook tot schommelingen in je humeur. Dit is echter een eerste niveau van depressie, dat eventueel tot erger kan leiden indien het niet aangepakt wordt. Om je stressniveau te bepalen, kan je hier de gratis stress test afleggen.

Stap 2: Voel ik me nog gelukkig?

Een volgend stadium van depressie is dat je niet langer geluk kan ervaren. Dingen, die je vroeger gelukkig maakten, lijken je niet meer te raken. Je ligt het liefst heel de dag in bed en ziet niemand. Hier mogen we reeds spreken van depressie als dit langer dan twee weken aanhoudt.

Stap 3: Voel ik nog wel iets?

In een laatste stadium van depressie, lijkt het alsof je niets meer kan voelen. Eerst werd het moeilijk je gelukkig te voelen, maar nu wordt het ook moeilijk je ongelukkig te voelen. In dit stadium manifesteren zich ook vaak sterkere symptomen van depressie, zoals zelfmoordneigingen.

Depressie aanpakken!

Het is nuttig je depressie zo snel mogelijk aan te pakken. Dit kan op verschillende manieren, maar vraagt doorgaans wel een aantal intense veranderingen in bijvoorbeeld je ‘coping stijl’. Vaak denken mensen dat depressie van de ene op de andere dag verdwijnt, maar dit is bijna nooit het geval.

Je hebt reeds een eerste stap gezet naar het aanpakken van je depressie door op zoek te gaan naar informatie. Een volgende stap, die je kan helpen determineren wat jou kan helpen, is de gratis depressie test doen. Deze vertelt je namelijk iets over je depressieniveau en ook hoe deze depressie je dagelijks leven beïnvloedt.