Wanneer spreken we van een overspannen gevoel?

Het is moeilijk om een 'diagnose' te plakken op een overspannen gevoel. Dit ligt namelijk voor iedereen anders. Desondanks kunnen we een overspannen gevoel omschrijven als een uitgeput gevoel na te lang en te hard werken. Vaak zijn dit mensen die zonder rust of vakantie te veel druk op zich hebben gelegd, dat ze helemaal uitgeblust zijn. Een overspannen gevoel kan een grote invloed hebben op je leven, aangezien je waarschijnlijk geen tot weinig fut meer over hebt.

De symptomen van een overspannen gevoel?

Natuurlijk aan de hand van de definitie ben je waarschijnlijk niet veel wijzer geworden. Je wil weten of ook jij echt last hebt van een overspannen gevoel en wat je hieraan kan doen.

Hieronder vind je een lijst van de symptomen van een overspannen gevoel.

  1. Je voelt je gedurende een lange periode leeg
  2. Je hebt minder zin om iets te ondernemen
  3. Je hebt moeite met concentratie
  4. Je voelt je prikkelbaar en lastig
  5. Je bent voortdurend moe
  6. Je ervaart een dozijn aan kleine lichamelijke klachten zoals pijnen
  7. Je geheugen laat je vaker in de steek

Wat kan je doen aan een overspannen gevoel?

De eerste stap is vaak een bezoek aan de huisarts. Deze kan je namelijk vertellen of er andere medische oorzaken in het spel zijn. Daarnaast, als de oorzaak ligt bij overspanning, is het nuttig zowel op je lichaam als geest te werken. Mijn Kwartier is een online programma, dat je dagelijks begeleidt in het aanpakken van een overspannen gevoel.

Je krijgt tips and tricks om jezelf zo te wapenen tegen een overspannen gevoel. Ook zal je leren hoe je dit gevoel in de toekomst kan voorkomen.

Wil je graag testen in welke mate jij een overspannen gevoel ervaart? Leg dan hier onze gratis vermoeidheid test af!