De periode breekt aan dat ik tegen mijn patiënten die pas in januari terugkomen zeg: "Zalige kerst en een gelukkig nieuwjaar". En in negen gevallen op tien mompelen ze dan iets terug in de aard van

Ik houd niet van deze kerstperiode. Iedereen wordt dan geacht gelukkig te zijn, of een gelukkige relatie te hebben. Maar ik voel me eenzaam, verdrietig en leeg in deze periode.

Kerststress: eenzaamheid behandelen online?

Net in deze periode wordt het gevoel van eenzaamheid bij veel mensen sterker. Zelfs bij velen die in een relatie leven, want zelfs een relatie vermindert pas je eenzaamheid als je je echt diep verbonden en gesteund voelt. Dit zijn niet de mensen die ermee naar hun arts stappen, of naar een therapeut. Neen, ze zwijgen en lijden in stilte. Het zijn deze mensen die zich op ons online zelfhulpprogramma inschrijven omdat ze een oplossing zoeken zonder dat ze het gevoel hebben dat ze er met iemand over kunnen praten.

Eenzaamheid in deze eindejaarsperiode geeft stille stress: eindejaarsstress

Eenzaamheid doet pijn. Eenzaamheid tast het zelfvertrouwen aan. Eenzaamheid doet je langzaam afglijden naar een depressie, burn-out of angstaanvallen. Je voelt je eerst droevig en nadien vervagen zelfs de negatieve gevoelens en ruimen plaats voor een gevoelloze leegte. Je voelt als het ware bijna niets meer.

Wie zoekt online zelfhulp therapie in deze eindejaarsperiode?

We deden onderzoek naar waarom mensen zich in deze eindejaarsperiode inschrijven op het online zelfhulpprogramma. Slechts 10% van de deelnemers waren op zoek naar een hulpverlener, arts of therapeut toen ze zich aanmeldden, 90% van de deelnemers rapporteert dat ze op zoek waren naar een andere vorm van oplossing  maar wisten op dat moment niet welke oplossing hen kon helpen.

Hoe kan je je stress meten?

We ontwikkelden een speciale online stresstest die je toestaat om te meten of je aan stress lijdt. Als je hier klikt, kan je de test afnemen. Normaal gezien moeten de 3 stressmeters die je zal zien na het afnemen van je test in het groen staan. Als je oranje of rood scoort, kan het zijn dat je aan kerststress of eindejaarsstress leidt.

Dr. Paul Koeck