Veel mensen hebben last van een te hoge bloeddruk, zeker als ze zich opwinden. Een lage bloeddruk komt echter ook vaak voor.  Bij een te lage bloeddruk kan het zijn dat je wegdraait en dat je iets moet vastpakken om niet flauw te vallen. Vaak gebeurt dit als je opstaat of snelle bewegingen maakt met je hoofd. Maar waarom gebeurt dit en hoe kan je nog merken dat je een te lage bloeddruk hebt? In dit artikel beschrijven we lage bloeddruk symptomen en wat de mogelijke behandelingen zijn.

Lage bloeddruk symptomen: symptomen van een lage bloeddruk

De hoofdsymptomen van een te lage bloeddruk zijn duizeligheid en flauwvallen. We spreken van een te lage bloeddruk als de bovendruk onder de 9 en de onderdruk onder de 6 valt. Als je een te lage bloeddruk hebt, kan het voorvallen dat je duizelig wordt als je opstaat of als je snel rechtkomt. Ook snelle bewegingen met het hoofd kunnen leiden tot een duizelig gevoel. In sommige gevallen zal het er zelfs toe leiden dat iemand flauwvalt. Je hebt dan vaak het gevoel dat je je ergens aan moet vasthouden om maar niet flauw te vallen of tegen de grond te gaan.

Een te lage bloeddruk kan ervoor zorgen dat onze hersenen te weinig zuurstof krijgen en dat ons hart veel moeite heeft met het rondpompen van het bloed in alle ledematen. Doordat onze hersenen te weinig zuurstof krijgen, kunnen we ons duizelig voelen. Soms kan een te lage bloeddruk er ook voor zorgen dat onze organen slechter gaan functioneren.

Wel belangrijk is dat een lage bloeddruk in veel gevallen niet schadelijk is. Het is minder ernstig dan een te hoge bloeddruk hebben. Het is inderdaad niet leuk om iedere keer als je rechtstaat duizelig te worden, maar dat is het vaak het enige nadeel van een te lage bloeddruk. Het kan meestal geen blijvende schade aanrichten in je lichaam en is dus veel minder gevaarlijk dan een te hoge bloeddruk.

Lage bloeddruk symptomen: behandeling van een te lage bloeddruk

Een oorzaak van een te lage bloeddruk kan een hartritmestoornis of uitdroging zijn. Vaak kan het ook voorvallen dat een te lage bloeddruk stress met zich meebrengt. Je vraagt je af waarom je je steeds duizelig voelt en begint je zorgen te maken. Deze stress kan ook je hartritme verstoren.

Het is dus nuttig om eventuele stress aan te pakken bij lage bloeddruk symptomen. Mijn kwartier ontwikkelde een online zelfhulpprogramma, dat je begeleidt in het aanpakken van stress om zo stoornissen met betrekking tot het hart te verminderen.

Lage bloeddruk symptomen: doe de stresstest!

Om te weten in welke mate jij stress ervaart, kan je de gratis online stresstest invullen. Deze vertelt je na afloop wat jouw persoonlijke score is. Zo weet je meteen of stress een rol zou kunnen spelen bij jouw lage bloeddruk