Heb je last van een angststoornis en zoek je hier meer informatie over? Of vraag je je soms af waarom je een angststoornis hebt gekregen? Wat is de oorzaak van angst? Angst kan veel verschillende oorzaken hebben. Er zijn ook veel verschillende factoren die ervoor kunnen zorgen dat angst naar een angststoornis leidt. Lees hier meer over de oorzaken van angst en wat angst in stand kan houden. Verder beschrijven we ook mogelijke behandelingsvormen van angst en kan je een gratis angsttest doen om jouw niveau van angst te bepalen.

Angst? Oorzaken van angst?

Zoals in de inleiding vermeld kan angst veel verschillende oorzaken hebben en kunnen er veel factoren zijn die angst in stand kunnen houden. De oorzaak en wat de angst in stand houdt is niet noodzakelijk hetzelfde. Veel voorkomende oorzaken van angst zijn trauma's, een inadequate coping style bij een angstige situatie of aangeleerde angst. Wat wil dit nu zeggen? Een trauma is een ingrijpende gebeurtenis die je op een negatieve manier enorm heeft beïnvloed. Dit kan een scheiding zijn, een alcoholprobleem, een verkrachting, een beroving,.... Wat veel mensen denken is dat een trauma gelijk is voor iedere persoon. Dit klopt niet. Het kan zijn dat de ene persoon een bepaalde situatie intenser beleefd als een ander en daarom wel een angststoornis ontwikkeld. Een inadequate coping style wil zeggen dat je op een ongepaste manier omgaat met negatieve, angstige emoties. Soms kan het dus zijn dat een situatie die je matig angstig maakt kan leiden tot een angststoornis. Aangeleerde angst wil zeggen dat je van kleins af aan geleerd hebt om bang van iets te zijn. Denk hier bijvoorbeeld aan dat je voortdurend te horen hebt gekregen dat je bang moet zijn om buiten te gaan, want dat niemand te vertrouwen is. De kans dat je deze gedachte later zal meenemen is groot.

Angst? Hoe pak ik mijn oorzaken van angst aan?

Mijn Kwartier ontwikkelde een online zelfhulpprogramma dat je helpt in het aanpakken van je angststoornis door op de mechanismen van angst te werken en deze aan te pakken. Je zal leren hoe met je angst omgaan zodat deze niet zulke grote negatieve invloed heeft op je leven.

Angst? Doe de angsttest!

Denk je dat je een angststoornis hebt of wil je graag jouw angstniveau weten? Doe dan hier de gratis angsttest!