Migraine wordt de laatste tijd meer en meer besproken. Eerst werd migraine door veel werkgevers niet erkend als rede tot ziekte of werd medicatie voor migraine door de meeste mutualiteiten niet terugbetaald. Voorheen was weinig bekend over migraine. Bovendien kunnen mensen zonder migraine zich moeilijk inbeelden hoe zwaar de hoofdpijn is en wat iemand met migraine moet doorstaan. In veel gevallen is het ook niet meteen duidelijk dat het gaat over migraine. Om hier een voorbeeld van te geven: hoofdpijn uitgelokt door allergieën kan erg lijken op migraine, omdat de sinussen hierbij overbelast geraken en je dan vaak ook aan één kant hoofdpijn krijgt, aangezien het vaak één van je neusgaten is dat dichtzit. In dit artikel beschrijven we de symptomen van migraine, migraine medicatie dat op de markt beschikbaar is en mogelijke behandelingen tegen migraine.

Migraine medicatie: symptomen van migraine

De meeste mensen die last hebben van migraine ervaren hoofdpijn aan één kant van hun hoofd. Dit is niet altijd aan dezelfde kant, en kan variëren van persoon tot persoon. In veel gevallen voelen mensen met migraine na een tijdje een aanval aankomen, doordat ze bij het opstaan of andere tijdstippen al een lichte druk op hun hoofd ervaren. Gedurende de dag wordt dit vaak erger tot een migraine aanval plaatsvindt. Als je een aanval hebt is het in veel gevallen heel moeilijk om verder te blijven werken of om zelfs nog maar normaal te blijven functioneren. De meeste mensen moeten dan gaan liggen en willen slapen tot de aanval voorbij is. Mensen met migraine zijn ook vaak lichtschuw tijdens een aanval en hebben problemen met evenwicht. In sommige gevallen moeten mensen met migraine zelfs overgeven.

Migraine medicatie: mogelijke behandelingsmethoden van migraine

Er bestaan verschillende soorten medicatie tegen migraine. Welke medicatie je voorgeschreven krijgt, hangt vaak van  persoon tot persoon of soort migraine tot soort af. Wat wel frappant is dat over de 60% van de mensen die migraine hebben, ook spanningshoofdpijnen hebben. Spanningshoofdpijnen worden uitgelokt door psychologische stoornissen zoals stress en angst. Naast medicatie is het dus zeker nuttig om ook stress aan te pakken. Zelfs als je geen spanningshoofdpijnen hebt, maakt stress migraine vaak erger. Mijn Kwartier ontwikkelde een online zelfhulpprogramma dat mensen met migraine begeleidt in het aanpakken van stress, zodat ook hun aanvallen en andere symptomen van migraine kunnen afnemen.

 Migraine medicatie: doe de stresstest!

Wil je weten in welke mate stress een invloed heeft op jouw migraine of je migraine erger kan maken, doe dan de gratis online stresstest.