Iedereen voelt zich wel eens moe. Maar wanneer ben je nu oververmoeidheid? Als je oververmoeid bent, begint je vermoeidheid ook op andere vlakken in je leven een invloed te hebben. Denk maar hoe moeilijk het is om na te denken als je oververmoeid bent. Het kan vaak geen kwaad als je even oververmoeid bent, maar als het blijft aanhouden, kan dat vergaande gevolgen hebben. In dit artikel beschrijven we symptomen van oververmoeidheid, signalen waaraan je het kan herkennen en wat je kan doen als het te laat is.

Oververmoeidheid: symptomen

Oververmoeidheid op zich kan een symptoom zijn van burn-out bijvoorbeeld, maar er zijn ook alarmsignalen waaraan je kan bemerken dat je oververmoeid bent. Ten eerste slaap je heel slecht. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Ofwel ben je te gestresseerd om te slapen ofwel ben je aan het piekeren waardoor je niet kan slapen. Na een tijdje zal je merken dat het tekort aan slaap op je begint te wegen en je meer fouten begint te maken. Je hebt moeite met je te concentreren of je dingen te herinneren. Ook raak je snel uitgeput en vergeet je veel. Als iemand je bijvoorbeeld vraagt om een mailtje te sturen, kan het zijn dat je dat meermaals vergeet. Vaak gaat het eerst over kleine zaken, totdat ook belangrijke zaken een probleem beginnen te vormen.

Als je merkt dat je vermoeidheid steeds meer invloed heeft op je dagelijks functioneren, is het nuttig om te onderzoeken waarom je oververmoeid bent en wat je eraan kan doen.

Oververmoeidheid: behandeling

Oververmoeidheid wordt vaak veroorzaakt doordat ons brein moeite heeft met het afsluiten 's avonds of doordat ons lichaam te opgefokt is om tot rust te komen. Dit wordt vaak veroorzaakt door angst, depressie of stress. In dit geval is het dus nuttig om je angst, depressiviteit of stress aan te pakken. Dit kan aan de hand van ons online zelfhulpprogramma. Het ondersteunt je in het aanpakken van stress, depressie en/of angst, waardoor na een tijdje je slaapklachten en de gevolgen ook kunnen afnemen.

Oververmoeidheid: doe de stresstest!

Wil je weten in welke mate stress, depressie of angst een invloed hebben op jouw slaappatroon, doe dan de gratis stresstest! Deze vertelt je wat jouw stressniveau is, meteen nadat je de test hebt ingevuld.