Merk je dat je de laatste tijd meer stress hebt? En slaap je ook slechter? Er zou wel eens een link kunnen zijn tussen deze twee. Het is namelijk zo dat stress een grote invloed kan hebben op je slaappatroon. Stress kan ervoor zorgen dat we minder goed inslapen, maar ook dat we vaker wakker worden gedurende de nacht. Lees hier meer over de invloed kan stress op je slaappatroon.

Stress en slapen? De invloed van stress

Als je stress hebt, merk je dat je steeds vaker begint te piekeren over wat je beter kan doen of beter had moeten doen. Daarenboven heb je vaak het gevoel dat je geen rust kan vinden, zelfs thuis als je probeert te ontspannen. Dit geldt ook voor als je wil gaan slapen. Je bent moe en zou het liefst van al eens een paar uur extra willen slapen, maar je brein denkt daar anders over. Het laat je steeds denken over wat je morgen allemaal moet doen, of wat je nu beter had kunnen aanpakken vandaag,… Kortom, je begint te piekeren. Hierdoor blijven je hersenen dus actief bezig en kan jij niet in slaap vallen. Zeker als je die klok op middernacht ziet staan, denk je dat het nu toch echt wel tijd is om in slaap te vallen en met een beetje geluk val je dan uiteindelijk in slaap. Maar niet voor lang. Na een paar uur word je weer wakker en dit herhaalt zich gedurende de nachten. Soms word je ook veel vroeger wakker, begint je brein al op volle toeren te draaien en kan je dus niet meer slapen. Dan sta je maar op en begin je aan je dag in de hoop dat je de volgende nacht wat bij kan slapen.

Dit is een typisch fenomeen van iemand die stress ervaart. Je begint te piekeren, krijgt niet de slaap die je nodig hebt en de stress zal ervoor zorgen dat je vaker wakker wordt gedurende de nacht, waardoor je het gevoel hebt dat je amper geslapen hebt. Stress kan er namelijk voor zorgen dat je mindere diepe fasen van je slaap krijgt, die je lichaam en geest nodig hebben om te herstellen. Ondanks dat je piekert zal je waarschijnlijk geen oplossingen vinden voor wat je wil aanpakken, omdat je brein te moe is.

Stress en slapen? De oplossing!

Mijn kwartier ontwikkelde een online zelfhulpprogramma dat mensen met stress helpt om hun stress aan te pakken, wat ook een invloed kan hebben op hun slaappatroon. Veel mensen zien dat als ze hun stress verminderen, ze ook beter in slaap kunnen vallen en hun nachten rustiger verlopen.

Stress en slapen? Doe de stresstest!

Wil je weten in welke mate stress een invloed kan hebben op jouw slaappatroon? Doe dan hier onze gratis online stresstest en ontdek jouw stressniveau!