Eenmaal je op zoek bent naar een hulpverlener is het vaak moeilijk om te weten bij wie je nu terecht kan. En door wie jij nu het meest geholpen wordt. Het is niet altijd even gemakkelijk om te weten wat het verschil is tussen de verschillende hulpverleners. Om je te helpen zoeken naar een hulpverlener die bij jou past, zullen we hier beschrijven wat het verschil is tussen een psycholoog en een psychiater.

Wat is een psycholoog?

Een psycholoog is iemand die gespecialiseerd is in psychologie. Hij/zij mag geen medicatie voorschrijven, maar zal je in veel gevallen behandelen door ‘praattherapie’. Dit wil zeggen dat de psycholoog bepaalde technieken zal hanteren om je jouw probleem te helpen aanpakken door middel van bepaalde communicatietechnieken. Het kan ook zijn dat je een combinatie van ‘praattherapie’ en medicatie nodig hebt. Ondanks dat een psycholoog deze medicatie niet kan voorschrijven, kan je bij hen wel terecht om je te laten begeleiden tijdens het nemen van deze medicatie.

Wat is een psychiater?

Een psychiater is een dokter gespecialiseerd in mentale ziektes. Een psychiater mag medicatie voorschrijven en dit is meteen de grootste vorm van behandeling. De meeste mensen die dus bij een psychiater langsgaan, zijn volgens hun probleem meer gebaat bij een medicamenteuze behandeling. Denk hier aan erfelijke mentale ziektes zoals bipolaire depressie. Een psychiater heeft niet dezelfde communicatietechnieken gekregen als een psycholoog, en is dus ook niet gespecialiseerd in ‘praattherapie’.

Online zelfhulp? Kan het helpen?

Mijn Kwartier ontwikkelde een online zelfhulpprogramma, dat gebaseerd is op communicatietechnieken om jou te helpen bij het aanpakken van je stress, depressie en/of angst. Het programma baseert zich op cognitieve gedragstherapie en oplossingsgerichte systeemtherapie op jou te ondersteunen in het aanpakken van jouw stress, depressie en/of angst.

Psycholoog of psychiater? Doe de depressietest!

Als je wil weten of er sprake kan zijn van stress, depressie of angst bij jou, doe dan hier de gratis depressietest om jouw depressieniveau te ontdekken.