Ik denk dat we het allemaal wel eens ervaren dat we een slechte dag hebben. Of net dat we ons niet goed in ons vel voelen. Gemiddeld hebben vrouwen zo'n dag vaker als mannen. Enkele tips die ik vond om je op te kikkeren als je je niet goed in je vel voelt zijn:

  • Ga sporten. De gloed die je huid krijgt, zal je mooi doen voelen.
  • Ga naar de kapper. Niets beter dan een nieuwe coupe.
  • Doe iets goed voor iemand anders. Je zal jezelf daarna ook beter voelen.

Soms kunnen kleine dingen zoals hierboven helpen om je beter te doen voelen. Echter niet alles helpt. Je kan bijvoorbeeld een laag zelfbeeld hebben. Als je langdurig ofwel niet zo positief denkt over jezelf of je hebt niet echt vertrouwen in jezelf, kunnen we spreken van een laag zelfbeeld. Een laag zelfbeeld is kortom niet vertrouwen in eigen capaciteiten en kunnen.

Laag zelfbeeld? Waarop wijst een laag zelfbeeld?

Een laag zelfbeeld zal niet altijd leiden tot iets problematisch, maar als psychologisch consulent kan ik niet/geen situaties beschrijven waarin een laag zelfbeeld je kan helpen. Het is dus nooit slecht om je laag zelfbeeld aan te pakken en weer wat vertrouwen in jezelf te krijgen.

Mocht echter je laag zelfbeeld aanhouden of in erge mate aanwezig zijn, kan dit eventueel leiden tot mentale problemen. Een van de meest bekende voorbeelden is depressie. Vergeet ook zeker faalangst niet. Bij deze stoornissen voel je je niet goed in jezelf en verlies je veel vertrouwen in jezelf.

Laag zelfbeeld? Wat kan ik ertegen doen?

Wat je kan doen om een laag zelfbeeld aan te pakken, hangt natuurlijk af van de mate waarin je een laag zelfbeeld ervaart. Zo kan je af en toe van jezelf vinden dat je een stomme beslissing hebt genomen. In extreme gevallen kan het zijn dat mensen met een laag zelfbeeld het lichaam waarin ze leven niet meer gaan onderhouden, omdat ze een soort haat voor zichzelf hebben.

In dat laatste geval, maar ook in het eerste, is het nuttig om je laag zelfbeeld aan te pakken. Het online programma van Mijn Kwartier kan je hierbij helpen. Het is niet de bedoeling om plots nieuwe capaciteiten aan te leren om je beter te voelen over jezelf, maar je even leren distantiëren van de haat en op een nieuwe manier naar eigen capaciteiten leren kijken.

Veel mensen vergeten soms wat ze zelf kunnen en hoe ze die capaciteiten kunnen gebruiken om eventuele problemen aan te pakken. Hierbij helpen we je, om zo weer op jezelf en eigen capaciteiten te kunnen vertrouwen. Niemand is perfect, maar waarom moet jij dat dan zijn?

Laag zelfbeeld? Doe de depressie test!

Wil je weten in welke mate jij eventueel depressie symptomen ervaart en welke invloed ze hebben op je leven? Doe dan hier onze gratis depressie test!