Voel je je overspannen?

De laatste jaren - vooral door het uitbreken van de economische crisis - neemt het aantal mensen toe dat zich bij de arts aanmeldt met klachten van oververmoeidheid, ofwel een overspannen, opgebrand en uitgeput gevoel. De onzekerheid neemt toe in onze maatschappij en dit verhoogt de stress, wat op zijn beurt het zenuwstelsel uitput en dit heeft als gevolg dat meer een meer mensen op de tippen van hun tenen lopen en overspannen zijn. Ze voelen zich moe en uitgeput. Ze voelen zich leeg of prikkelbaar.

Wat is burn-out of overspannen zijn?

Door je zenuwstelsel jarenlang onder druk te zetten en te belasten, produceren je bijnieren een te grote dosis aan cortisol. voor een korte periode kan dat niet zoveel kwaad maar als dit te lang aansleept, heeft dat een overprikkeling en uitputting van het zenuwstelsel tot gevolg. Je zenuwen geraken dan overspannen, en je voelt je moe, uitgeput, opgebrand en prikkelbaar.Je bent overspannen of met een ander woord opgebrand of burn-out.

Therapie voor overspannen mensen

Er bestaan allerlei goede vormen van psychotherapie om je te leren omgaan met de stress die aan de basis ligt van je overspannen gevoel of burn-out. Gedragstherapie, oplossingsgerichte therapie, cognitieve therapie, mindfulness, yoga en zelfs hypànotherapîe of zelfhypnose kunnnen je helpen. Het nadeel van vele therapievormen is dat het moeilijk is om de juiste therapievorm te kiezen die bij je past, en zodra je een therapeut hebt gevonden, heb je soms nog te kampen met lange wachtlijsten.

Online zelfhulpprogramma als therapie bij overspannen gevoel

Het online zelfhulpprogramma "mIjn Kwartier" biedt een goed alternatief wanneer je overspannen bent. Bij de ontwikkeling werden de beste technieken uit bovenvermelde therapievormen genomen en samengebracht in één zelfhulpprogramma via het internet. Het voordeel is dat je zo profiteert van de positieve elementen uit die verschillende therapievormen. Daarenboven zit je zonder wachttijden. Je schrijft je in en enkele minuten later ben je reeds bezig. Zodra je betaling geactiveerd is via PayPal krijg je een e-mail met je login en paswoord en ga je van start. De meestel mensen zijn reeds stukken beter nog voor ze in het traditionele therapiecircuit hun eerste afspraak zouden gehad hebben. De gemiddelde stressdaling bij deze vorm van online zelfhulp is 77% na de eerste maand.

Zelftest: Hoe kan je online testen of je overspannen bent?

Om te weten of je overspannen bent, kan je jezelf eenvoudig testen door een online stresstest af te leggen. Deze toont je in enkele eenvoudige visuele grafieken hoe je ervoor staat. Test nu of je overspannen bent met deze online zelftest