Stress kan je leven aanzienlijk en op veel verschillende manieren beïnvloeden. Zo kan stress je lichamelijke en geestelijke gezondheid aantasten, waardoor deze snel achteruit kunnen gaan. Bovendien kan stress leiden tot ernstigere problemen zoals bijvoorbeeld depressie en burn-out.

Stress: de invloed op je lichaam?

Ondanks je zou denken dat stress iets psychisch is, kan het wel degelijk een grote invloed hebben op je lichaam. Ten eerste zorgt stress frequent voor spierspanning. Deze spierspanning kan op zijn beurt tot zeurende pijnen en ook hoofdpijn leiden. Vaak hebben mensen met chronische hoofdpijn last van spanningshoofdpijnen, die voortkomen uit spierspanning. Stress kan deze soort hoofdpijnen dus erg beïnvloeden.

Verder kan stress ervoor zorgen dat je ritme verstoord wordt, wat op zijn beurt tot oververmoeidheid, maar ook tot lichamelijke kwetsbaarheid kan leiden. Zo verlaagt je immuunsysteem als je een tijd slecht slaapt, maar bijvoorbeeld ook als je je lichaam uitput door bijvoorbeeld voortdurend de stressen over alle taken, die je die dag nog moet doen. Stress kan ook een invloed hebben op je slaapritme, waardoor je vermoeid en gestresst kan opstaan.

Stress: de invloed op je geest?

Naast de invloed op het lichaam, kan stress ook aanzienlijke gevolgen hebben op je psychische welzijn. Zo kan stress piekeren introduceren. Piekeren is een versnelde manier van cirkelvormig denken, waarbij je blijft steken op hetzelfde onderwerp zonder een oplossing te vinden. Als dit langdurig aanhoudt, kan dit zorgen voor psychische uitputtig, wat op zijn beurt kan leiden tot depressie en burn-out.

Stress kan er bovendien voor zorgen dat je meer moeite hebt met je te concentreren en dingen te herinneren, wat gaan werken, huishouden en andere dagelijkse taken serieus kan bemoeilijken. Het zorgt er bovendien voor dat deze taken langer kunnen duren, wat op zijn beurt dan weer meer stress kan oproepen.

Stress aanpakken? Hoe behandel je stress?

Mijn Kwartier is een online zelfhulpprogramma, dat je dagelijks van thuis uit begeleidt in het behandelen van stress en zijn psychische en lichamelijke gevolgen. Dankzij oplossings- en gedragstherapeutische technieken leer hoe op een gezonde manier omgaan met stress, symptomen van stress aanpakken en stress voorkomen in de toekomst.

Stress test! Doe hier de gratis stress test!

Wil je graag weten in welke mate je stress je dagelijkse functioneren beïnvloedt en welke psychische/lichamelijke gevolgen van stress jij ondervindt? Doe dan hier de gratis stress test!