Migraine kan al voorkomen bij kinderen. Zo bleek uit Schots onderzoek dat kinderen in de leeftijdscategorie van 10-15 jaar reeds migraine kunnen hebben. Het voorkomen van migraine bij kinderen is echter zeldzamer als het voorkomen van migraine bij volwassenen.

Migraine bij kinderen: hoe herken je het?

Migraine bij kinderen is niet altijd goed te herkennen, omdat niet alle kinderen de pijn goed kunnen beschrijven. Kinderen verwerven pas vanaf een bepaalde leeftijd de capaciteit om over gevoelens en ervaringen te vertellen. Daarom gebeurt het vaak dat het voor migraine bij kinderen even duurt eer het vastgesteld kan worden.

Daarenboven is het leven van kinderen instabieler dan dat van volwassenen. Ze gaan namelijk op korte tijd veel veranderingen van geest en lichaam door. Denk hier bijvoorbeeld aan de puberteit. Door de stress en verwarring die deze veranderingen met zich mee brengen, is migraine niet altijd gemakkelijk te onderscheiden.

Het komt vaak voor dat migraine bij kinderen verdwijnt als ze de puberteit naderen. Daarentegen komt het vaak voor dat migraine bij kinderen ontstaat tijdens de puberteit, voornamelijk bij meisjes. Onderzoekers vonden zo een samenhang tussen het ervaren van een depressie en het ontstaan van migraine bij meisjes.

Migraine bij kinderen: verschillen met volwassenen?

Migraine bij kinderen verschilt op een paar punten van migraine bij volwassenen. Zo duren migraineaanvallen meestal minder lang bij kinderen tegenover bij volwassenen. Bovendien hebben kinderen meer last van hoofdpijn aan beide kanten van het hoofd tijdens een migraineaanval. Het is pas als ze ouder worden dat de migraine meer naar één kant zal neigen.

Migraine test: test je migraine?

Wil je graag weten of jij als kind eventueel last hebt van migraine bij kinderen? Dan kan je hier gratis de migraine test afleggen die je zal uitleggen in welke mate psychologische factoren een invloed kunnen hebben op je migraine. Bovendien kan de test je vertellen in welke mate migraine een invloed heeft op je dagelijks functioneren en leven.

Naast de test ontwikkelde Mijn Kwartier ook een online zelfhulpprogramma, dat je kan helpen bij het aanpakken van migraine. Het programma begeleidt je dagelijks in het aanpakken van factoren die migraine bij kinderen kunnen veroorzaken. Als je beschikt over een goede woordenschat, kan je het programma volgen als kind, mits enige uitleg van je ouders.