Er bestaan verschillende manieren om migraine te behandelen. Zo kan een behandeling migraine bijvoorbeeld bestaan uit het nemen van preventieve medicatie om migraine te voorkomen. Daarnaast bestaan er ook verschillende pillen die je kan nemen om een migraineaanval te verlichten.

Een behandeling migraine bestaat niet alleen uit medicatie. Zo zijn er verschillende tips en trucs die je kan toepassen om migraine te voorkomen of een aanval te neutraliseren. Tegenwoordig bestaan er ook niet-traditionele manieren om migraine te behandelen, zoals bijvoorbeeld acupunctuur. Hieronder sommen we de verschillende mogelijkheden van een behandeling migraine op. Bovendien kan je hier tips en trucs vinden over hoe om te gaan met een migraineaanval.

Behandeling migraine: wat kan je zelf doen?

In een andere subpagina hebben we reeds besproken hoe je zelf migraine kan voorkomen, zonder naar een dokter te moeten gaan. Migraine voorkomen is een belangrijk onderdeel als je zelf migraine wil behandelen. Oorzaken en risicofactoren kennen en uit je leven schrappen is namelijk de eerste fase bij een behandeling migraine. Voorkomen is beter dan genezen. Dit kan je bijvoorbeeld doen aan de hand van een migrainedagboek. Na een tijdje zal je namelijk risicofactoren en oorzaken kunnen herkennen. Het is vervolgens nuttig hier een lijstje van te maken en te proberen deze nieuwe kennis te integreren in je dagelijks leven.

De tweede stap van een behandeling migraine bestaat eruit een aanval te verlichten. Als het je niet gelukt is de aanval te voorkomen, bestaan er verschillende tips en trucs die je aanval kunnen verlichten. Zo zijn veel mensen geholpen bij slapen. Leg je in een donkere kamer en sluit je ogen. Licht, geluid en geuren kunnen namelijk migraine triggeren. Doordat je niet langer geconfronteerd wordt met deze triggers, kan je hoofd tot rust komen.

Migraine bestaat echter niet alleen uit hoofdpijn. Vaak zijn er ook andere symptomen, die bestreden dienen te worden bij een behandeling migraine. Spierspanning kan verzacht worden door bijvoorbeeld een kersenpitkussen. Vaak is het de nek die opspant tijdens een migraineaanval. Een kersenpitkussen kan hier verlichting brengen.

Pijnstillers?

Als je aanvallen te intens zijn, kan je eventueel gebruik maken van pijnstillers om je aanval te verlichten. Mocht je pijnstillers willen gebruiken in je behandeling migraine, hieronder zijn een aantal tips en trucs omtrent hoe je deze het beste kan nemen. Je kan bijvoorbeeld in het begin van je migraineaanval een middel nemen dat braken tegengaat, op basis van dromperidon. Dit kan bijvoorbeeld de pijnstiller gemakkelijker helpen op te nemen.

Na 30 minuten kan je dan een pijnstiller nemen. Let op dat dit een gepaste dosis is. Voor volwassenen kan een gepaste dosis bij behandeling migraine 1g paracetamol of 1g acetylsalicylzuur zijn. Bij kinderen kan ook een dosis paracetamol gegeven worden, aangepast aan de leeftijd. Lees hier altijd goed de bijsluiter vooraleer je het inneemt. Het kan namelijk zijn dat je het niet mag combineren met andere medicatie die je neemt, of dat het bepaalde bijwerkingen heeft.

Belangrijk bij een behandeling migraine is dat je nooit dagelijks pijnstillers mag nemen. Dit kan namelijk bepaalde bijwerkingen geven en in sommige gevallen kan het zelfs je migraine verergeren of veroorzaken. Bespreek daarom je inname met een hulpverlener, zelf als het gaat om medicatie die zonder voorschrift te verkrijgen is.

Anderen inlichten?

Het kan ook nuttig zijn andere mensen in te lichten dat je migraine hebt. Niet iedereen is vertrouwd met de symptomen van migraine. Jouw uitleg kan dus helpen. Op die manier kunnen zij bijvoorbeeld je beter ondersteunen en helpen als je een migraineaanval hebt.

Blijven doorgaan?

Heb je migraine? Dan heeft het geen nut je te blijven pushen tijdens een migraineaanval. Je kan misschien niet altijd een donkere kamer opzoeken als je bijvoorbeeld op school of aan het werk bent, maar als je de kans hebt, probeer dan niet 'flink' te blijven. Door jezelf te blijven pushen is de kans groot dat de klachten verergeren en dat je jezelf kwetsbaarder maakt.

Behandeling migraine: professionele niet-medicamenteuze behandeling?

Zoals eerder vermeld, bestaan er verschillende manieren om migraine aan te pakken zonder medicatie. Of deze behandelingen aanslagen, hangt natuurlijk deels af van wat de oorzaken van jouw migraine zijn. In veel gevallen is bijvoorbeeld stress een belangrijke factor. Het is dan nuttig om een behandeling migraine te voorzien van technieken om met stress om te gaan. Door actief te leren omgaan met stress kan je je risicofactor elimineren in plaats van alleen te onderdrukken.

Hoe voorzie ik mijn behandeling migraine van stressreducerende technieken? Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat therapie en bijhorende ontspanningstechnieken een erg goede invloed hebben op het reduceren van stress. Tijdens deze therapie leer je namelijk hoe je ongezonde stress in je leven kan vermijden en hoe om te gaan met stressvolle situaties. Stress kan namelijk een grote invloed hebben op je immuunsysteem en spierspanning, één van de belangrijkste risicofactoren van migraine. Het is dus nuttig een behandeling migraine te voorzien van stressreducerende technieken.

Er zijn verschillende centra's en soorten hulpverleners die stressreducerende technieken aanbieden. Zo kan je langsgaan bij een psycholoog of eventueel stressreducerende workshops volgen. Je kan ook gebruik maken van het online zelfhulpprogramma van Mijn Kwartier. Dit programma werd opgesteld door artsen en psychologen en vertrekt vanuit de cognitieve gedragstherapie en oplossingsgerichte therapie. Het programma bevat ontspanningstechnieken en geeft je een inzicht in het mechanisme van stress. Het programma helpt je zo in een kwartier per dag weerbaar te maken tegen stress. Recent onderzoek toont aan dat deelnemers 70% minder stress ervaren na een maand het online programma van Mijn Kwartier gevolgd te hebben.

Stress-reduction-3-weeks-NL-15Minutes4Me

Behandeling migraine: medicamenteuze behandeling?

Een behandeling migraine bestaat vaak uit medicatie innemen. Zo bestaat er medicatie die een aanval voorkomt, en medicatie die een aanval verlicht. Vaak wordt medicatie eerst voorgeschreven in een lichte dosis om vervolgens over te gaan naar zwaardere dosissen mocht de lichtere dosis onvoldoende helpen. 

Preventieve behandeling migraine?

Dit type medicatie heeft als functie aanvallen te voorkomen. Ze worden vaak gebruikt tijdens een behandeling migraine, vaak in combinatie met medicatie om in te nemen tijdens een aanval. De meest gekende preventieve behandeling migraine bestaat uit bètablokkers zoals:

 • Propranolol
 • Atenolol
 • Timolol
 • Metaprolo

Als deze bètablokkers niet gebruikt kunnen worden of een onvoldoende, ongewenst effect hebben, bestaan er nog andere vormen van medicatie, die gebruikt kunnen worden bij een preventieve behandeling migraine:

 • Natriumvalproaat
 • Amitriptyline
 • Flunarizine
 • Pizotifeen

Deze laatste twee kunnen echter ernstige bijwerkingen veroorzaken.

Aanvalsbehandeling migraine?

Hieronder geven we een overzicht van medicatiegebruik bij behandeling migraine, gaande van lichtere dosissen naar zwaardere medicatie.

Eerste stap in behandeling migraine?

Medicatie Dosis (mg)
Metoclopramide 10
Domperidon 10
Paracetamol 1000
Acetylsalicylzuur 1000
Carbasalaatcalcium 1200

Tweede stap in behandeling migraine?

Medicatie Dosis (mg)
Ibuprofen 600
Naproxen 500
Diclofenac 50-100

Derde stap in behandeling migraine?

Als laatste stap wordt vaak medicatie op basis van volgende stoffen gebruikt in een behandeling migraine:

 • Triptaan
 • Ergotamine
 • Antiemeticum

Triptaan wordt best niet genomen in combinatie met volgende geneesmiddelen:

 • SSRI's
 • Serotonerge TCA's
 • Sint-janskruid
 • MAOremmers