Ik hoor van veel mensen met een depressie dat zij het niet gemakkelijk vonden om naar een hulpverlening te stappen. Ten eerste omdat het moeilijk is om te weten wanneer je nu een depressie hebt. Ten tweede omdat ze twijfelen of een depressie behandelen echt nodig is.

Deze mensen krijgen namelijk vaak te horen: 'Iedereen voelt zich wel eens slecht' of 'Kop op, het gaat wel over'. Dit is zeer goede raad als het gaat over een moeilijke periode. Vrienden en familie willen je vaak ondersteunen tijdens deze periode, maar als het om een depressie gaat, weten veel mensen niet wat ze moeten zeggen. Zeker als je op zoek bent naar een manier in depressie behandelen.

Depressie behandelen? Waarom is het een taboe?

Ondanks dat er steeds meer psychologen afstuderen, vinden veel mensen de weg niet in depressie behandelen. Zeer weinig mensen zoeken namelijk hulp om hun depressie aan te pakken. De rest zal nooit een manier in depressie behandelen zoeken of zoekt deze slechts jaren later. Tegen die tijd hebben ze vaak al verschillende depressies gehad en zijn hun depressie symptomen des te moeilijker om op korte termijn te behandelen.

Maar waarom is depressie behandelen in onze open westerse maatschappij nog steeds taboe. Ik heb zelf een diploma in de psychologische sector en als ik aan mijn familie vraag wat zij denken over psychologie, krijg ik vaak het volgende te horen:

Ben je mij nu aan het analyseren?

Dat is toch allemaal zever.

Ik heb geen tijd voor je psychologisch gemompel.

Moet je niet echt zot zijn alvorens naar een psycholoog te gaan?

Deze uitspraken komen allemaal van mensen die dagelijks met een iemand met een psychologisch diploma in contact komen. Moet je je maar eens inbeelden hoe moeilijk het is om tegen deze vooroordelen op te boksen als je nooit in contact bent gekomen met een psycholoog.

Depressie behandelen? Waarom is het zo belangrijk?

Veel mensen denken dat je echt zot moet zijn alvorens je naar een psycholoog gaat. Dit is het grootste misverstand dat er bestaat. Mensen gaan bijvoorbeeld naar een psycholoog om:

  • Een echtscheiding te verwerken
  • Om assertiever tegen hun baas te kunnen reageren
  • Om te weten welk vriendinnetje te kiezen
  • Te praten over het verlies van iemand dierbaar

Bovenstaande 'problemen' zijn situaties die veel doodgewone mensen tegen komen in hun leven. Je moet dus niet 'zot' zijn om eens te praten over wat je dwars zit.

Herval bij depressie ligt zeer hoog. Daarom is het nuttig om zo snel mogelijk te zoeken naar een manier in depressie behandelen. Je kans op een nieuwe depressie verhoogt namelijk snel. Zelfs als je geen depressie hebt, kan het geen kwaad om eens over een stressvolle situatie te praten en hierover tips te krijgen, die aansluiten bij jouw persoonlijke visie.

Mijn Kwartier ontwikkelde een online zelfhulpprogramma dat mensen helpt in het zetten van de stap naar depressie behandelen. Het is een online therapeutisch programma dat je helpt je depressie symptomen in kaart te brengen en zelf een actieplan te formuleren, net zoals bij de psycholoog.

Depressie behandelen? Doe de gratis depressie test!

Wil je weten of er bij jou eventueel sprake kan zijn van depressie symptomen en een "lijden" onder deze symptomen? Doe dan hier de gratis depressie test!